Nie-Ewangeliczny model człowieka. Próba wyjaśnienia psychoanalitycznego - Paprzycki, Marcin (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Społecznych, 2013)
Autor odwołuje się do podstawowych kategorii psychoanalizy Freuda: id, ego oraz superego, a także do zagadnienia lęku, którego konsekwencją jest niemożność przezwyciężenia trudności w sytuacji zagrożenia. Koncepcje te umożliwiają odmienną interpretację zjawisk zniewolenia oraz zbieszenia, będących częścią nie-Ewangelicznego modelu człowieka. W interpretacji zaprezentowanej w tym artykule zjawiska te są wynikiem działalności poszczególnych sfer osobowości jednostki: id, ego oraz superego, która stanowi odpowiedź na pozytywne/negatywne działania partnera interakcji.
Keywords: nie-Ewangeliczny model człowieka; psychoanaliza; racjonalność działania; Sigmund Freud; Leszek Nowak; non-Christian model of man; psychoanalysis; rationality of action