Funkcjonowanie społeczne i zawodowe osób z wybranymi postaciami choroby nowotworowej - Ulaniecka, Natalia (My University, 2021)
W dysertacji poruszono problematykę funkcjonowania społecznego i zawodowego osób chorujących onkologicznie. W rozdziale pierwszym przedstawiono specyfikę chorób nowotworowych i leczenia oraz ich wpływ na funkcjonowanie pacjentów w ujęciu krótko- i długoterminowym. W rozdziale drugim omówiono psychospołeczne aspekty choroby nowotworowej. Rozdział trzeci podejmuje problematykę specyficznej sytuacji osób po leczeniu nowotworowym, wskazując na ich niepewny status zdrowotny i tożsamościowy. Rozdział czwarty stanowi wprowadzenie metodologiczne do przeprowadzonych w podejściu jakościowym badań nad funkcjonowaniem społecznym i zawodowym osób chorujących na nowotwory, których opis i analizę przedstawiono w rozdziale piątym. Zrealizowano pogłębione wywiady indywidualne z osobami chorującymi onkologicznie, z przedstawicielami pracodawców, z reprezentantami organizacji pozarządowych i związków zawodowych, a także ze specjalistami z zakresu onkologii, psychoonkologii i doradztwa zawodowego. Ponadto w celu triangulacji zrealizowano zogniskowany ekspercki wywiad grupowy oraz analizę wpisów na onkologicznym forum internetowym. Pracę, oprócz zakończenia zawierającego główne wnioski, zamykają rekomendacje dotyczące wsparcia funkcjonowania psychospołecznego i aktywności zawodowej osób chorujących onkologicznie oraz osób po zakończonym leczeniu.

The dissertation addresses the social and occupational functioning of people with oncological diseases. The first chapter presents the character of cancer diseases and their treatment together with their impact on patients' short- and long-term functioning. The second chapter examines the psychosocial aspects of cancer. The third chapter tackles the specific situation of people after cancer treatment, pointing to their uncertain health and identity status. Chapter four provides a methodological introduction to the qualitative research on the social and occupational functioning of people with cancer, which in turn is described and analysed in chapter five. In-depth individual interviews were conducted with cancer patients, and with representatives of employers, as well as with representatives of NGOs and trade unions, and also with specialists in oncology, psycho-oncology and vocational guidance. In addition to the aforementioned, a focus group interview and an analysis of posts on an oncology internet forum were carried out for triangulation purposes. Apart from the conclusion with the main illations, the paper encapsulates recommendations for the support of psychosocial functioning and professional activity of people with oncological diseases and those after treatment.
Social and occupational functioning of people with selected forms of cancer disease
Wydział Studiów Edukacyjnych
Keywords: choroba nowotworowa; cancer; chorzy na raka; cancer patients; readaptacja po leczeniu; re-adaptation after medical treatment; readaptacja zawodowa osób chorych onkologicznie; RTW; wsparcie w chorobie nowotworowej; support in cancer disease