Między informacją a perswazją. Leksykalne wartościowanie na internetowych stronach gabinetów stomatologicznych - Michalska-Kunicka, Beata (My University, 2020)
Celem dysertacji jest językoznawcza analiza tekstów zamieszczanych na internetowych stronach gabinetów stomatologicznych, nastawiona na uchwycenie zawartego w nich wartościowania aktualizowanego w zastosowanej leksyce. Przedmiotem ekscerpcji, opisu i interpretacji uczyniłam środki leksykalne wykorzystane przez nadawców tych tekstów z intencją wywołania zamierzonego wartościowania u odbiorcy (potencjalnego pacjenta). Badania obejmują dwa wymiary: teoretyczny (wskazanie czynników warunkujących proces perswazyjnego komunikowania) oraz empiryczny (analityczno-interpretacyjny opis wyekscerpowanych przykładów). Celem jest ukazanie perswazyjnego wymiaru badanego dyskursu poprzez opis i analizę wartości implikowanych na płaszczyźnie leksykalnej tekstów. Staram się przede wszystkim odpowiedzieć na pytanie, czy wartości uobecniane poprzez leksykę na internetowych stronach poddanych badaniu odnoszą się głównie do funkcjonalnych cech usług medycznych, czy też mieszczą się raczej w zakresie ogólnoreklamowych kategorii psychospołecznych wynikających z potrzeby budowania wizerunku firmy. Interpretacji leksykalnego wartościowania dokonuję na tle płaszczyzny odniesienia, jaką stanowi dotychczasowa językoznawcza i pozajęzykoznawcza (socjologiczna, psychologiczna, filozoficzna, kulturoznawcza, retoryczna, ekonomiczna i marketingowa) naukowa wiedza na temat językowej waloryzacji.

The purpose of the dissertation is linguistic analysis of texts posted on the websites of dental offices, focused on capturing the valuations contained therein updated in the used lexicon. The subject of excerption, description and interpretation is the lexical means used by the creator these texts with the intention of inducing the intended valuation of the recipient (potential patient). The research covers two dimensions: theoretical (indication of factors conditioning the process of persuasive communication) and empirical (analytical and interpretative description of examples). The goal is to show the persuasive dimension of the discourse under study by describing and analyzing the implied values on the lexical level of the texts. First of all, I am trying to answer the question whether the values made available through lexis on the websites surveyed relate mainly to the functional features of medical services, or whether they fall within the scope of general psychosocial advertising categories resulting from the need to build the company's image. I interpret lexical valuation through lens of contemporary linguistic and non-linguistic (sociological, psychological, philosophical, cultural, rhetorical, economic and marketing) scientific knowledge about linguistic valorization.
Between information and persuasion. Lexical evaluation on the websites of dental offices
Wydział Filologii Polskiej i Klasycznej
Keywords: wartościowanie; reklama; perswazja; informacja; manipulacja; valuation; advertising; persuasion; information; manipulation