Chemia w świetle filozofii. Studia z filozofii, metodologii i semiotyki chemii - Zeidler, Paweł (Wydawnictwo Naukowe Instytutu Filozofii UAM, 2011)
Chemia jako nowożytna nauka przyrodnicza wyłoniła się z filozofii przyrody Roberta Boyle’a w XVII wieku, a została ukonstytuowana w wieku XVIII między innymi przez trzech filozofów i chemików: Henry’ego Cavendisha, Antoine-Laurenta Lavoisiera i Josepha Pristleya. Jednakże, pomimo niewątpliwego filozoficznego rodowodu, praktyce badawczej chemii do lat dziewięćdziesiątych XX wieku nie towarzyszyła wnikliwa i systematyczna refleksja filozoficzna. Fakt ten musi budzić zdziwienie, gdyż w ciągu trzystu lat dziejów nowożytnej chemii nie tylko wzrosło jej znaczenie wśród nauk przyrodniczych, lecz przede wszystkim praktyczne efekty jej badań w sposób istotny zmieniły oblicze współczesnej cywilizacji.
Keywords: Chemia; Nauka; Semiotyki chemii; Filozofia chemii; Metodologia