Petropolityka i bezpieczeństwo energetyczne we współczesnym świecie - Rewizorski, Marek (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2011)
W niniejszym artykule dokonano analizy bezpieczeństwa energetycznego zarówno w kontekście regionalnym, jak i globalnym. Punktem wyjścia w analizie polityki prowadzonej przez Rosję, Wenezuelę i państwa Zatoki Perskiej stało się „pierwsze prawo petropolityki”, zgodnie z którym im wyższa jest średnia cena ropy naftowej i gazu na rynkach światowych, tym niższe jest przeświadczenie rządów o konieczności przeprowadzenia wewnętrznych reform politycznych i gospodarczych, a ich polityka zagraniczna i bezpieczeństwa jest bardziej konfrontacyjna. W opinii autora artykułu zarówno kontrowersje wokół projektu Nord Stream, jak również gwałtowne protesty na Bliskim Wschodzie określane mianem „Arabskiej Wiosny”, przemawiają za poparciem hipotezy o potrzebie dążenia do przestrzegania reguł demokracji i solidarności pomiędzy państwami jako mechanizmu zapewniającego bezpieczeństwo energetyczne w skali globalnej.

This article analyzes energy security in the context of the regional and global levels. The starting point in analyzing policies pursued by Russia, Venezuela and the Gulf States has become „the first law of petropolitics” according to which, the higher the average price of oil and gas on world markets, the lower is the conviction of the governments of the necessity of political and economic reforms, and their foreign and security policy is more confrontational. In the author’s opinion, both the controversy surrounding the Nord Stream project as well as the violent protests in the Middle East, support the hypothesis about the need to promote compliance with the rules of democracy and solidarity between countries as a mechanism for ensuring energy security on a global scale.
Petropolitics and Energy Security in Contemporary World