Ekspansja chińskiego kapitału w Europie - potencjalne szanse i zagrożenia dla Polski - Luzak, Paweł (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2013)
Celem artykułu jest analiza szans i zagrożeń, które generuje chińskie zaangażowanie inwestycyjne w państwach Unii Europejskiej, a także możliwości przeciwdziałania jego ewentualnym negatywnym konsekwencjom. Ostatnie lata przyniosły ze sobą wyraźny wzrost zainteresowania przedsiębiorstw z Chińskiej Republiki Ludowej podejmowaniem działalności inwestycyjnej w państwach Unii Europejskiej. Można przy tym zakładać utrzymanie się tej tendencji w najbliższym czasie. Poza korzyściami ekonomicznymi, które generuje chińskie zaangażowanie inwestycyjne, wskazuje się także na pewne zagrożenia z tym związane. Problem ten powinien stać się także obiektem zainteresowania polskich decydentów. Mimo relatywnie niewielkiej dotychczas aktywności chińskich przedsiębiorstw w Polsce, Chiny wydają się być zainteresowane zwiększeniem obecności gospodarczej w Europie Środkowo-Wschodniej, Polską traktując jako lidera państw regionu.

The aim of this article is to analyse the opportunities and threats generated by the Chinese investment activity in the EU (including Poland), and also possibilities to counter its potential negative consequences. In recent years, the interest of Chinese companies to invest in the European market has grown significantly. In all likelihood this tendency can be a constant trend in the near future. Apart from economic benefits generated by the Chinese investment, there are also some possible threats and risks related to this activity. Polish policy-makers should also be more aware of these issues. Although the present activity of Chinese enterprises in Poland has been relatively small, China seems to be interested to increase its economic presence in Central and Eastern Europe, and Poland is considered as a leading country in the region.
Expansion of Chinese Investment in Europe - Potential Chances and Threats for Poland
Keywords: kapitał chiński; Chinese investment; Polska; Poland; Europa; Europe; szanse; chances; zagrożenia; threats