Monitorowanie jakości powietrza w Polsce w świetle koncepcji smart city - Tomala, Magdalena (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM, 2023)
Do skutecznego zarządzania inteligentnym miastem władze regionów potrzebują danych, pozwalających na monitorowanie np. stanu gleby, powietrza, i in. czynników. Dlatego w takim mieście instaluje się wiele czujników, kamer i mierników. Pozwalają one na analizowanie i reagowanie w czasie rzeczywistym na problemy, występujące w mieście, takie jak np. analiza płynności ruchu samochodowego, dostępność miejsc parkingowych i in., pozwalające władzom regionów prowadzenie właściwej polityki miejskiej. Wśród wielu czynników, które można monitorować w przestrzeni miejskiej na uwagę zasługuje kwestia zanieczyszczenia powietrza. To jeden z najważniejszych problemów, z którymi borykają się władze miast. Skutki zanieczyszczenia powietrza są szeroko omawiane w literaturze zarówno przez badaczy nauk społecznych, jak i medycznych. W tym kontekście można postawić pytanie badawcze: w jakim stopniu prowadzone działania przez polskie miasta przyczyniają się do zmniejszenia pyłu PM10 w powietrzu? Czy działania w ramach polityki ochrony środowiska są skuteczne i czy następuje poprawa sytuacji w badanym obszarze w okresie od 2010 r. do 2020 r. Celem pracy jest zbadanie polityki monitorowania stanu zanieczyszczenia powietrza pyłem PM10 w polskich miastach. Stan monitorowania powietrza zbadano za pomocą statystyki opisowej. Do zbadania zróżnicowania między przestrzenią miejską i wiejską wykorzystano analizę wariancji. Wybrano próbę metodą losową po 24 stacji pomiarowych reprezentujących przestrzeń miejską i podmiejską i pozamiejską. Następnie uwzględniając zmienne towarzyszące jak: PKB na osobę, liczba ludności zastosowano analizę kowariancji do zbadania ich wpływu na jakość powietrza. Artykuł składa się z trzech części. W pierwszej części dokonano analizy literatury przedmiotu, w drugiej części przedstawiono podejście metodologiczne i w ostatniej przedstawiono wyniki analizy.

In the smart city, many sensors, cameras, and meters are being installed to analyse problems in the city, such as traffic flow analysis or parking space availability. Such tools make it easier for local authorities to pursue the appropriate urban policies. The issue of air pollution deserves particular attention. It is one of the most important problems city authorities face today. In this context, a research question may be asked: to what extent do the actions carried out by Polish cities contribute to reducing PM 10 in the air? The study aims to examine the policy of monitoring the status of PM 10 air pollution in Polish cities. In an attempt to answer the research question, the following secondary questions were asked: what is the status of PM 10 air monitoring in Poland? Is there a disparity regarding PM 10 air pollution among urban, suburban, and non-urban areas? The state of air monitoring was examined using descriptive statistics. Analysis of variance was used to investigate the disparity between urban and rural areas. A random sample of 24 measuring stations, each representing urban, suburban, and non-urban areas, was employed in the study. Then, considering associated variables, such as GDP per capita, population, an analysis of covariance was used to examine air quality. The paper consists of three sections. The first presents the definition and role of sustainability in shaping the smart city concept. The second indicates the methodological approach, and the third shows the results of the analysis.
Monitoring Air Quality in Poland in Light of Smart City Concept
Keywords: PM10; zrównoważony rozwój; inteligentne miasta; Polska; sustainable development; smart city; Poland