Edukacja medialna dla uczestnictwa w kulturze globalnej - Szymiec, Robert (My University, 2015)
Praca prezentuje autorską koncepcję edukacji transgresyjno-kulturowej, jak również proponuje autorskie definicje mediów i pojęcie konstruktywizmu indukowanego. Proponowany zarys modelu edukacji medialnej obejmuje trzy obszary: językowy, kulturowy i wiedzy o mediach. Był on implementowany w ramach dwuletniego eksperymentu pedagogicznego w kształceniu studentów na kierunku pedagogika.

The thesis presents an innovative concept of transgressive-cultural media education, new definitions of media, and induced constructivism. The postulated outline of media education model consists in three key areas: language, culture, and knowledge about media. It was implemented in a two-year natural pedagogic experiment in teaching students of pedagogy.
Media Education for Participation in The Global Culture
Wydział Studiów Edukacyjnych
Keywords: media; edukacja; kultura; education; świadomość; transgresja; culture; consciousness; transgression