Научные исследования теории и практики государственной семейной политики в Украине - ДЕРЕГА, Вера (Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM w Poznaniu, 2012)
Funkcjonowanie rodziny w warunkach transformacji współczesnych stosunków społecznych wymaga badań naukowych, metodologiczno-teoretycznego przestudiowania strategii państwowej w tej sferze oraz przewidzenia jej skutków. Polityka rodzinna państwa stanowi ważny element w badaniach ukraińskich naukowców, którzy zajmują się szeroką gamą problemów związanych ze społecznym rozwojem instytucji rodziny. W niniejszym artykule Autorka analizuje aktualne badania i publikacje dotyczące m.in.: rozwoju społecznego instytucji rodziny na Ukrainie; charakteru i treści polityki rodzinnej państwa ; tworzenia polityki rodzinnej dla młodzieży ; edukacji domowej; problemów bytowych sierot i dzieci pozbawionych opieki rodzicielskiej; doświadczeń w zakresie polityki rodzinnej innych państw etc.
Państwowa polityka rodzinna na Ukrainie : badania naukowe dotyczące teorii i praktyki