Propaganda w sporcie okresu PRL na przykładzie Wyścigu Pokoju 1948-1989 - Przynoga, Arletta (Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM, Poznań, 2012)
Artykuł rekonstruuje historię największego amatorskiego wyścigu kolarskiego po II wojnie światowej, jakim był „Wyścig Pokoju”. Przedstawiono znaczenie tej imprezy sportowej w budowaniu i utrwalaniu propagandy państwowej PRL. Organizowany od 1948 r. wyścig kolarski stanowił ważne wydarzenie sportowe, które pełniło również istotną rolę polityczną w wysiłkach na rzecz propagowania i utrwalania władzy komunistycznej w Polsce. In the article the history of the Biggest amateur cycling race after World War II as well as the importance of this event for creating and establishing state propaganda is presented. The Peace Race had been organized since 1948 and it was perceived as a very important sporting event. What is more, this event had also a political meaning as it was helpful in establishing communist rule in Poland.
Propaganda in Sport in the Period of PRL. The Case of the Peace Race 1948-1989
Keywords: sport; propaganda; wyścig pokoju; kolarstwo