Roz-poznanie. Filologiczne demony Wojciecha Wielopolskiego - Redakcja (Instytut Naukowo-Wydawniczy MAIUSCULA, 2017)
Książka jest ciekawie zaplanowanym i rzetelnie zrealizowanym przedsięwzięciem okazjonalno-naukowym, mającym na celu uhonorowanie doktora Wojciecha Wielopolskiego, pracownika Wydziału Filologii Polskiej i Klasycznej UAM. Redaktorzy przyjęli niestandardową formułę tomu jubileuszowego, co jest jego dużą zaletą. Obok poważnych, oryginalnych i merytorycznie wartościowych artykułów naukowych, znajdziemy tu interesujące wypowiedzi publicystyczne i znakomite fragmentyhumorystyczne. Znaczna część tomu obejmuje prace samego Jubilata, publikowane w latach 1973-2002, oraz jego niebanalne rysunki, wykonywane podczas zebrań naukowych,które z pewnością znajdą uznanie w oczach odbiorców. Jestem zresztą przekonana, że ich grono przekroczy krąg współpracowników, uczniów i znajomych głównego bohatera książki. Teksty-dary dla Wojciecha Wielopolskiego dotyczą zagadnień bliskich jego zainteresowaniom literackim i naukowym. Oprócz artykułów badawczych poświęconych literaturze socrealizmu, wybranym zagadnieniom teorii literatury czy interpretacji poezji, współpracownicy i przyjaciele Wielopolskiegostworzyli dlań humorystyczne wierszyki (można je określić mianem panegilimeryków) i inne teksty-żarty, dowodząc przy tym nie tylko poczucia humoru, ale też pomysłowości i sprawności językowej. z recenzji dr hab. Anny Skubaczewkiej-Pniewskiej
Keywords: socrealizm; literatura realizmu socjalistycznego; nowomowa; pokolenie Współczesności; Białoszewski Miron; Śpiewak Jan; Lem Stanisław; SF; Wielopolski Wojciech; poznańska polonistyka; onomastyka; Siwczyk Krzysztof; Pawlikowska-Jasnorzewska Maria; Latawiec Bogusława; Perec Georges; puzzle; teoria obrazu; strukturalizm; dekonstrukcja; Derrida Jacques; de Man Paul; interpretacja; onomastyka literacka; teoria literatury; historia literatury