Dzieło literackie jako akt komunikacji językowej w kontekście relacji nadawca–odbiorca, czyli o współczesnych tendencjach rozwojowych twórczości dla dzieci i ich rodziców - Chrobak, Katarzyna (PAN oddział w Poznaniu, IFS UAM, Wydawnictwo Pro, 2009)
Autorka analizuje współczesne tendencje w literaturze dla dzieci. Sztywny podział literatury na pisaną dla dorosłych i dla dzieci ulega zmianie. Granica ta często jest granicą umowną. Współczesne tendencje rozwojowe literatury dla dzieci pokazują, że jej autorzy świadomie dążą do poszerzenia kręgu odbiorców dzieła literackiego, uwzględniając w jego odbiorze również dorosłego czytelnika. Zweryfikować należy więc czytelnicze przyzwyczajenia, które w świadomości zarówno dorosłych, jak i młodych czytelników literaturę dla dzieci i literaturę dla dorosłych sytuują na dwóch przeciwstawnych biegunach.

Authoress discusses development of modern tendencies in literature for children and young people, on base of book, which was written by Czech writer and publicist Michal Viewegh – Krátké pohádky pro unavné rodiče . It’s directed to children in pre-school age and to adult recipients. Text intended for children makes a separate whole and text intended for adult recipients can’t exist without main text.
Literary work as an act of verbal communication in the context of sender-recipient relationship, the development trends of contemporary art for children and their parents
Keywords: Literatura czeska; Czech literature; Literatura dla dzieci; Literature for children; Tendencje rozwojowe; Development trends; Dzieło literackie; Literary work