Poland’s internal security as exemplified by the tasks and activities of the Internal Security Agency in the period 2007–2015 - Rosicki, Remigiusz (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM, 2016)
The text analyses Poland's internal security illustrated with the example of the tasks and activities of one of the Polish special services, the Internal Security Agency (pol. Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego – ABW). Although the Internal Security Agency was established as a counter-intelligence service, the scope of its tasks and activities places it among the criminal intelligence services, which is poorly effective in terms of the eradication of crime targeted at the state's internal security. The analysis of the issues of state security in the context of the ISA's activity has been elaborated in the present text with the following research questions: (1) To what extent does the statutory scope of the ISA's tasks lower the effectiveness of the actions aimed at combating crime threatening state security? (2) To what extent does the structural pathology inside the ISA lower the effectiveness of the actions aimed at combating crime threatening state security? The text features an extensive analysis of three major issues: (1) the ISA's statutory tasks (with particular consideration of de lege lata and de lege ferenda regulations), (2) the dysfunctional character of the ISA's activity in relation to the scope of its statutory tasks, and (3) the structural pathology resulting from the 'politicisation' of the Internal Security Agency.

Przedmiotem analizy w tekście jest bezpieczeństwo wewnętrzne Polski, które prezentowane jest przez pryzmat zadań i działań Agencji Bezpieczeństwa Wnętrznego (ABW), tj. jednej z polskich służb specjalnych. Agencja Bezpieczeństwa Wnętrznego powstała jako służba kontrwywiadowcza, jednakowoż zakres jej zadań sytuuje ją w ramach wywiadu kryminalnego, co należy uznać za mało efektywne w związku ze zwalczaniem przestępstw skierowanych przeciwko państwu. Analiza problematyki bezpieczeństwa państwa w kontekście działalności Agencji Bezpieczeństwa Wnętrznego została uściślona w tekście przez następujące pytania badawcze: (1) W jakim zakresie ustawowy zakres zadań Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego wpływa na niską efektywność zwalczania przestępstw skierowanych przeciwko bezpieczeństwu państwa? (2) W jakim zakresie patologie strukturalne w ramach Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego wpływają na niską efektywność zwalczania przestępstw skierowanych przeciwko bezpieczeństwu państwa? W pracy dokonano szerszej analizy trzech głównych zagadnień: (1) zadań ustawowych Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego ujętych w regulacjach de lege lata i de lege ferenda), (2) dysfunkcjonalności działalności Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego w związku z zakresem zadań ustawowych i (3) patologii strukturalnej w związku z upolitycznieniem Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego.
Keywords: Internal Security Agency; Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego; intelligence agency; służby specjalne; security; bezpieczeństwo; state security; bezpieczeństwo państwa; internal security; bezpieczeństwo wewnętrzne