Polityka jako proces rewolucyjnej zmiany społecznej. Od Marksa do współczesnych teorii rewolucji w socjologii historyczno-porównawczej - Brzechczyn, Krzysztof (Wydawnictwo Naukowe Scholar, 2009)
Celem artykułu jest rekonstrukcja kryjącego się za wybranymi koncepcjami i teoriami rewolucji ideału społeczeństwa, wizji polityki i sposobów jej uprawiania. Punktem wyjścia przeprowadzonej analizy będzie Marksowska koncepcja rewolucji. W dalszej części artykułu przedstawię główne linie ideowej recepcji teorii Marksa: konserwatywną, anarchistyczną (Bakunin), socjaldemokratyczną (Kautsky), bolszewicką (Lenin) oraz wizję polityki milcząco zakładaną przez teorie rewolucji budowane w ramach socjologii historyczno-porównawczej (Moore, Skocpol, Goldstone).
Keywords: Teoria rewolucji; Socjologia historyczno-porównawcza; Karol Marks; Edmund Burke; Michaił Bakunin; Włodzimierz Lenin; Karol Kautsky; Barringtron Moore; Theda Skocpol; Jack A. Goldstone