Ostrów Tumski w Poznaniu w perspektywie geograficznej - Redakcja (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2016)
1050. rocznica Chrztu Polski i powstania Państwa Polskiego stała się okazją do przypomnienia roli i znaczenia pewnych szczególnych miejsc związanych z tą rocznicą. Miejscem takim jest bez wątpienia Ostrów Tumski w Poznaniu. Poświęcono mu wiele publikacji naukowych i popularnonaukowych, najczęściej z zakresu historii, archeologii, architektury, religii – niewiele jest natomiast publikacji geograficznych na ten temat. Publikacja ma choć w części tę lukę wypełnić i pokazać, że również geografowie „wpisują się” w jubileusz polskiego chrześcijaństwa i państwowości. Książka jest pracą zbiorową, której autorami są pracownicy naukowi i doktoranci reprezentujący różne specjalności Wydziału Nauk Geograficznych i Geologicznych Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Poszczególne opracowania obejmują kilka wybranych elementów środowiska geograficznego Ostrowa Tumskiego i jego zmian, takich jak: krajobraz naturalny i kulturowy, stosunki wodne, użytkowanie ziemi, zagospodarowanie przestrzenne i funkcje. W jednym z rozdziałów zaprezentowano możliwości wykorzystania tradycyjnych i nowoczesnych metod kartograficznych do rekonstrukcji zmian pokrycia terenu i użytkowania ziemi. Całość publikacji kończy propozycja wycieczki geograficznej po Ostrowie Tumskim.
Keywords: środowisko geograficzne; metody kartograficzne; Ostrów Tumski