Zmienne graficzne sygnatur punktowych w mobilnym systemie rozszerzonej rzeczywistości - Halik, Łukasz (My University, 2014)
Zobrazowania określane jako rozszerzona rzeczywistość stanowią współcześnie ogromne wyzwanie dla kartografów. To nowe podejście do sposobu prezentowania informacji przestrzennej, w którym kluczową rolę odgrywa użytkownik publiczny korzystający z urządzenia mobilnego. Stanowi on punkt centralny wokół którego skupiona jest geowizualizacja. Natomiast informacja wirtualna o charakterze przestrzennym prezentowane jest w formie sygnatur, wkomponowanych w obraz świata realnego wyświetlanych na ekranie urządzenia mobilnego. Przedmiotem badań są wybrane zmienne graficzne: wielkość, przezroczystość, ostrość oraz rozmieszczenie, zastosowane w zestawie pięciu sygnaturach punktowych. Analizie poddano ich właściwości takie jak próg rozróżnialności, efektywność oraz wydajność w prezentowaniu informacji chorologicznej. Celem głównym przeprowadzonych badań jest uzupełnienie zaobserwowanych luk badawczych dotyczących braku zaleceń związanych z projektowaniem sygnatur w mobilnym systemie rozszerzonej rzeczywistości oraz brakiem metodyki badania właściwości zmiennych graficznych w mobilnym systemie rozszerzonej rzeczywistości. W niniejszej rozprawie nacisk położono na aspekt pragmatyczny przekazu kartograficznego związany z odniesieniem się do ostatniego ogniwa procesu komunikacji kartograficznej jakim są użytkownicy. Szczególnie użytkownicy publiczni stanowią najtrudniejszą do przebadania grupę czytelników map.

Visualizations called Augmented Reality are nowadays a huge challenge for cartographers. This is a new approach to presenting spatial information, in which the key role is played by a public user using a mobile device. The user is the focal point of geovisualization . In contrast, the virtual information which has spatial characteristics – is presented in the form of signatures superimposed - onto the real world view displayed on the screen of the mobile device. The subject of the research is graphic variables: size, transparency, focus and location, applied in a set of five point signatures. The Author analyzed their characteristics such as the threshold of differentiation, effectiveness and efficiency in presenting chorological information. The main objective of the research is to supplement the observed gaps in research concerning the lack of recommendations related to the design of point signs in the mobile augmented reality system and the lack of methodology for testing the properties of graphic variables in a mobile Augmented Reality system. In the presented dissertation, the emphasis is on the pragmatic aspect of cartographic communication pertaining to the last link of the cartographic communication process - which is the users. Especially public users because they constitute the most difficult test group of map readers.
The graphic variables of point signs in the mobile augmented reality system
Wydział Nauk Geograficznych i Geologicznych
Keywords: rozszerzona rzeczywistość; augmented reality; sygnatury punktowe; point signs; zmienne graficzne; visual variables; urządzenia mobilne; mobile devices