Uchodźstwo w dobie kryzysu na Ukrainie - Adamczyk, Anita (Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM w Poznaniu, 2015)
Artykuł poświęcony został migracji wewnętrznej i zewnętrznej na Ukrainie w okresie 12 miesięcy 2014 roku. Jego celem było pokazanie, jak kryzys polityczny i konflikt militarny wpłynęły na ruchliwość obywateli Ukrainy. W artykule została dokonana analiza dotycząca przesiedleńców wewnętrznych, pod kątem ich liczebności oraz miejsc, w których znajduje się ich największa kumulacja. Skoncentrowano się także na działaniach władz ukraińskich skierowanych na udzielenie ochrony i pomocy przemieszczającym się wewnątrz kraju. Rozważaniu poddano również kwestie dotyczące migracji obywateli Ukrainy poza granice ojczyzny (ze wskazaniem liczby uciekających i państw ich pobytu) ze szczególnym uwzględnieniem Polski.

The paper discusses the internal and external migration in Ukraine over the twelve months of 2014 in order to demonstrate how the political crisis and armed conflict in-fluenced the mobility of Ukrainian citizens. The paper analyses the issue of internal resettlers with respect to their numbers and locations of their greatest concentration. It also discusses the activities of the Ukrainian authorities, aiming to protect and assist people moving around Ukraine. The issues of Ukrainian citizens migrating abroad are also considered (including the number of refu-gees and destinations), with particular emphasis on Poland.
Refugeeism in the time of crisis in Ukraine
Keywords: kryzys na Ukrainie; uchodźctwo wewnętrzne i zewnętrzne; Ukraińcy w Polsce; external and internal migration; refugees; political crisis and armed conflict in Ukraine