Rola mediów i dziennikarzy w przekazywaniu informacji oraz kształtowaniu świadomości, wiedzy i postaw wobec zmiany klimatu - Zadrożniak, Daria (My University, 2026)
Głównym celem rozprawy jest identyfikacja medialnej ważności zmiany klimatu i sposobu jej ekspozycji, analiza pełnionych ról dziennikarskich w przekazywaniu informacji na temat tej kwestii oraz rozpoznanie funkcji mediów realizowanych podczas prezentowania tego zjawiska. Rozprawa łączy w sobie część teoretyczną i empiryczną, jest także podzielona na cztery rozdziały. Rozdział pierwszy został poświęcony roli mediów w rozpowszechnianiu informacji. Rozdział drugi prezentuje zjawisko zmiany klimatu, podkreślając jego wielowymiarowy charakter. Rozdział trzeci rozprawy stanowi efekt realizacji pierwszego etapu projektu badawczego – ilościowej analizy zawartości mediów. Próbę badawczą stanowiły materiały dziennikarskie poruszające kwestię zmiany klimatu i ochrony środowiska. Rozdział czwarty poświęcono drugiej części projektu, w którym uwaga została zwrócona na odbiorców przekazów medialnych. W tym celu zostało przeprowadzone badanie opinii publicznej na reprezentatywnej próbie badawczej dla ogółu populacji Polski, uwzględniając różnice demograficzne. Rozprawa wpisuje się w jeden z głównych nurtów badań nad dziennikarzami, tj. analizy funkcji mediów pełnionych względem społeczeństwa oraz analizy ról pełnionych przez dziennikarzy. Jednocześnie podejmuje temat zmiany klimatu, który jest aktualny i społecznie ważny, a zarazem wielowątkowy i interdyscyplinarny. The main aim of this dissertation is to identify the media importance of climate change and its presentation, to analyze journalistic roles in conveying information about this issue, and to identify the media's functions in presenting this phenomenon. The dissertation combines theoretical and empirical parts and is divided into four chapters. The first chapter is devoted to the role of the media in disseminating information. The second chapter presents the phenomenon of climate change, emphasizing its multidimensional nature. The third chapter of the dissertation is the result of the first stage of the research project – a quantitative media content analysis. The research sample consisted of journalistic materials addressing the issue of climate change and environmental protection. Chapter four is devoted to the second part of the project, which focuses on the audience of media messages. For this purpose, a public opinion survey was conducted on a representative sample of the entire Polish population, taking into account demographic differences. This dissertation fits into one of the main streams of research on journalism, namely, the analysis of the media's functions for society and the analysis of the roles performed by journalists. At the same time, it addresses the topic of climate change, which is both current and socially important, and at the same time multifaceted and interdisciplinary.
The role of media and the journalists in providing information and shaping awareness, knowledge, and attitudes towards climate change
Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa
Keywords: funkcje mediów; role pełnione przez dziennikarzy; zmiana klimatu; analiza zawartości mediów; badanie opinii publicznej; media functions; journalistic role performance; climate change; media content analysis; public opinion survey