Europejska Agencja Kosmiczna (ESA) – ambitne plany, skromne możliwości, potężni konkurenci - Turczyński, Paweł (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM, 2020)
Artykuł poświęcony jest genezie, strukturze i obecnemu potencjałowi Europejskiej Agencji Kosmicznej. Struktura ta konsoliduje projekty państw europejskich, dotyczące badania przestrzeni kosmicznej. W ostatnich latach ESA podejmowała liczne projekty naukowo-badawcze. Mimo potężnego zaplecza, jakim jest europejska gospodarka, ESA ma jednak znacznie mniejsze możliwości niż jej główna konkurentka – amerykańska NASA. Badania kosmosu, prowadzone przez ESA często mają charakter uzupełniający i pomocniczy wobec planów NASA. Silnymi konkurentami dla ESA są też agencje kosmiczne innych państw – Rosji, Chin czy Japonii.

The article is devoted to the genesis, structure and present potential of the European Space Agency. This structure consolidates the projects of European countries related to the exploration of space. In recent years, ESA has undertaken numerous scientific and research projects. Despite the powerful base, which is the European economy, ESA has much less opportunities than its main competitor – the American NASA. Space research conducted by ESA is often complementary and auxiliary to NASA’s plans. Space agencies from other countries – Russia, China and Japan – are also strong competitors for ESA.
European Space Agency: ambitious plans, modest possibilities, powerful competitors
Keywords: Europejska Agencja Kosmiczna; Unia Europejska; kosmos; badania; loty kosmiczne; European Space Agency; European Union; space; research; space flights