Demonstracja Heider-Simmel w Amazonii. Wstępne wnioski z międzykulturowych badań nad przypisywaniem intencjonalności - Chyc, Paweł (My University, 2015)
Demonstracja Heider-Simmel (H-S) jest klasycznym w psychologii poznawczej eksperymentem ukazującym naturalną dla ludzi tendencje do antropomorfizowania nawet względem obiektów geometrycznych. Pomysł na badania opiera się na tezie o potrzebie przeprowadzania badan porównawczych z psychologii poznawczej wykraczających poza tzw. społeczeństwa WEIRD (White, Educated, Industrialized, Rich and Democratic). Indianie Mor´e spełniają kryteria społeczeństw nie-WEIRD, jak również podzielają specyficzne przekonania animistyczne, które mogą potencjalnie wpływać na interpretowanie H-S. Celem tekstu jest przedstawienie wstępnych wniosków z przeprowadzonej przez autora demonstracji Heider-Simmel pośród boliwijskich Indian Mor´e.
Keywords: Amazonia; animizm; antropologia kulturowa; etnografia; antropologia kognitywna