Pominięcie spóźnionego materiału procesowego w postępowaniu cywilnym przed sądem pierwszej instancji - Pawlaczyk, Bartosz (My University, 2015)
Motywem przewodnim rozważań zawartych w pracy jest poszukiwanie odpowiedzi na pytanie, jak rozumieć i stosować wprowadzone w maju 2012 r. regulacje ustawowe, przewidujące uprawnienie do pominięcia spóźnionego materiału procesowego, tak aby postępowanie mogło być prowadzone z jednej strony sprawnie i szybko, a z drugiej – w sposób rzetelny i zgodny z naczelnymi zasadami procesowymi. Tak zakreślony temat pracy musiał rzutować na jej strukturę. Składa się ona z pięciu rozdziałów. W każdym z nich główny problem badawczy przedstawiony został z odmiennego punktu widzenia. Rozdział I ujmuje go od strony analizy pojęciowej. Rozdział II przedstawia zwięzły rys historyczny mechanizmów służących koncentracji materiału procesowego. Kończy się on akcentem komparatystycznym, mającym za zadanie przybliżenie systemu koncentracji obowiązującego w niemieckim prawie procesowym. W rozdziale III pominięcie spóźnionego materiału poddano analizie przez pryzmat naczelnych zasad procesowych rządzących etapem gromadzenia tego materiału. Celem rozdziału IV było natomiast odzwierciedlenie dynamizmu procesu cywilnego, w którym postępowanie rozpoznawcze składa się z następujących po sobie etapów, w czasie których dojść może do pominięcia spóźnionego materiału. W rozdziale V uwagę poświęcono przewidzianym przez prawodawcę ograniczeniom w korzystaniu z tej kompetencji.

The author tries to answer the question, how to understand and use introduced in May 2012, statutory regulations, providing for the right to exclude delayed procedural material (allegations and evidence), so that the proceedings could be conducted on the one - hand efficiently and quickly, and on the other hand - fairly and in accordance with the core principles of civil legal process. The work consists of five chapters. Each of them presents the major research problem from a different point of view. Chapter I recognizes the problem from the conceptual analysis. Chapter II presents a historical overview of mechanisms for concentration of the procedural material. It ends with a legal comparative accent referring to the German law. In Chapter III the main topic has been analyzed from the point of view of the core principles of civil legal process, which rule the stage of gathering of allegations and evidence. The objective of Chapter IV was to reflect the dynamism of civil proceedings, which consists of successive stages, during which the procedural material can be ignored (excluded). In Chapter V the attention has been paid to the restrictions in the use of that courts competence.
The exclusion of delayed procedural material in civil proceedings in the first instance
Wydział Prawa i Administracji
Keywords: koncentracja materiału procesowego; concentration of the procedural material; proces cywilny; civil proceedings; dyskrecjonalna władza sędziego; judicial discretion; prekluzja; preclusion; pominięcie spóźnionych twierdzeń i dowodów; exclusion of delayed allegations and evidence