Osowski, Błażej2024-07-192024-07-192024Kuchnia odświętna. Słownik języka i kultury mieszkańców okolic Konina. Pod red.: Błażeja Osowskiego. Poznań: Wydawnictwo Poznańskiego Towarzystwa Przyjaciół Nauk, 2024.978-83-7654-564-6https://hdl.handle.net/10593/27793Niniejszy słownik powstał na podstawie nagrań rozmów przeprowadzonych między listopadem 2019 roku a listopadem 2021 roku. Wywiady przeprowadzone zostały wg metody kwestionariuszowej, jednak starano się pozostawić jak najwięcej możliwości do swobodnych wypowiedzi informatorów. Rozmowy przeprowadzali wolontariusze (uczniowie Szkoły Podstawowej im. Juliusza Słowackiego w Golinie oraz I Liceum Ogólnokształcącego im. Tadeusza Kościuszki w Koninie) oraz redaktor publikacji. W słowniku znajdują się następujące tematy związane z kulinarnymi zajęciami gospodyni: kuchnia odświętna (okoliczności rodzinne i doroczne, potrawy, w tym desery, ciasta i owoce), reakcje organizmu związane z jedzeniem, zioła i ich funkcje leczniczo-żywieniowe, nazwy posiłków, określenia miar (w tym pełniące niekiedy tę funkcję jednostki czasu do tygodnia włącznie), ocena jakości potraw, nazwy rodzinne i nazwy osób ze względu na stosunek do jedzenia. Wstęp zawiera m.in. rozdziały "Badanie gwary w Konińskiem dawniej i dziś" oraz "Cechy fonetyczne języka mieszkańców okolic Konina".plAttribution-NoDerivatives 4.0 Internationaljęzykoznawstwodialektologiasłownik gwarowyWielkopolskaWielkopolska WschodniaKuchnia odświętna. Słownik języka i kultury mieszkańców okolic Koninainfo:eu-repo/semantics/bookhttps://doi.org/10.56091/KO-WSR.10