Integralność, samodzielność i celibat - Gajewska, Agnieszka (Czas Kultury, 2014)
W dyskursie feministycznym wypracowanych zostało kilka strategii przeciwstawiania się ideom pronatalizmu narzucanym przez politykę prorodzinną, popkulturę oraz prawa religijne. Omawiane w artykule przykłady prozy feministycznej, a także postulaty ruchu kobiet, który propagował polityczny celibat, uderzają w społeczny konsensus na temat macierzyństwa jako najważniejszego celu życia kobiet. Wystąpienia feministek skupione są na analizie sytuacji dotkniętych biedą, uzależnionych finansowo kobiet, którym dzieci ograniczają i tak niewielkie możliwości realizacji życiowych celów. W tekstach feministycznych autorki zwracają uwagę na realne koszty psychiczne, fizyczne i finansowe opieki nad dziećmi, a także na alienacja matek, poświęcających się własnym dzieciom. Wszystko to powoduje, że ikoną ruchu feministycznego nie może zostać matka, która skupiona na sferze prywatnej przedkłada interesy własnych dzieci nad solidarność z innymi kobietami.
Keywords: wolność od dzieci; feminizm; Doris Lessing; Madeleine Pelletier; prawa reprodukcyjne; celibat