Tajne więzienia CIA w Europie – implikacje dla Polski - Zbaraszewska, Anna (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2017)
Celem artykułu jest przedstawienie stanu realizacji przez Polskę wyroków ETPC w sprawach Al Nashiri i Husayn (Abu Zubaydah) w związku z istnieniem na terytorium RP tajnych ośrodków zatrzymań CIA i torturowaniem osób podejrzanych o terroryzm. Artykuł koncentruje się na ustaleniach faktycznych poczynionych w toku śledztw międzynarodowych prowadzonych przez Parlament Europejski oraz Radę Europy. Osoby podejrzane o terroryzm nie pozostają w próżni prawnej. Przysługują im w równym stopniu podstawowe prawa jednostki, w szczególności wolność od tortur. Tajemnica państwowa nie może stanowić narzędzia ograniczania prawnej odpowiedzialności państwa za przeprowadzenie transparentnych i skutecznych postępowań w sprawie poważnych naruszeń praw człowieka.

The aim of the article is to present the status of Poland’s implementation of European Court of Human Rights judgments in the Al Nashiri and Husayn (Abu Zubaydah) cases due to the existence of secret CIA detention sites in Poland as well as torturing of persons suspected of terrorism. This article is focused on the factual findings made in the course of international investigations carried out by the European Parliament and the European Council. Persons suspected of terrorism are not in a legal no-man’s-land. They have the same fundamental rights, especially the same right not to be tortured. The state secret cannot be a tool for limiting state responsibility for conducting transparent and effective investigations on serious violations of human rights.
CIA Secret Detention Sites in Europe-Implications for Poland
Keywords: zakaz tortur; tajne więzienia CIA; wzmocnione techniki przesłuchań; wojna z terroryzmem; prohibition of torture; secret detention sites by the CIA; enhanced interrogation techniques; war on terror