Problematyka wyłaniania wiodących jednostek naukowych, centrów doskonałości i instytucji flagowych - Szadkowski, Krystian (Centrum Studiów nad Polityką Publiczną UAM, 2019)
Niniejszy raport stanowi omówienie problematyki wyłaniania wiodących jednostek naukowych, centrów doskonałości i instytucji flagowych, które zbiorczo będą w nim określane mianem „instytucjonalnych inicjatyw doskonałości”. Na raport składa się sześć części. Po zwięzłym wprowadzeniu w problematykę historii i znaczenia inicjatyw doskonałości dla współczesnych systemów nauki i szkolnictwa wyższego przedstawione zostaną początki przedsięwzięć ukierunkowanych na budowę uniwersytetów klasy światowej. Następnie, w kontekście półtorej dekady funkcjonowania globalnych rankingów uniwersytetów, omówiona zostanie skuteczność inicjatyw doskonałości w zakresie wpływania na podnoszenie pozycji kraju i poszczególnych uniwersytetów w globalnych zestawieniach. Wszystko w celu przedyskutowania społecznych, ekonomicznych i instytucjonalnych warunków możliwości budowy uniwersytetów klasy światowej. Na przykładzie rozwiązań z Chin, Rosji i Niemiec przedstawione zostaną różne strategie rozwijania projektów inicjatyw doskonałości. Raport kończą refleksja krytyczna dotycząca ograniczeń myślenia o reformach w paradygmacie koncentrowania środków i potencjału badawczego w pojedynczych instytucjach oraz analiza sytuacji Polski i rozwinięcie na jej podstawie zaleceń dla polityki publicznej w stosunku do sektora.
Keywords: doskonałość; inicjatywy doskonałości; globalne rankingi uniwersytetów; uniwersytet klasy światowej