Organizacja i zadania samorządu lekarskiego w Polsce - Antkowiak, Paweł (Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM w Poznaniu, 2010)
Samorząd zawodowy odgrywa istotną rolę w polskim systemie politycznym. Należy również dodać, że samorządy zawodowe tworzone są przez profesje, które ze względu na swoje społeczne znaczenie wymagać muszą najwyższych kwalifikacji merytorycznych i moralnych dla ochrony tych zawodów i ich przedstawicieli oraz dla umacniania interesu społecznego. Nie ulega wątpliwości, że zawód lekarza, posiadający wyżej wymienione cechy, jest profesją zaufania publicznego wymagającą nie tylko najwyższych kwalifikacji, ale także nienagannej postawy etycznej. Przedmiotem tego opracowania jest organizacja i zadania samorządu lekarskiego w Polsce.

The professional self-government plays an important role in polish political system. Moreover, it should be mentioned that professional self-governments are created by professions which require higher factual and moral qualifications to protect those professions, their representatives as well as to strengthen social interests. There is no doubt that the medical profession, having all the features mentioned above, is a profession of public trust that requires not only the highest qualifications but also an impeccable ethical attitude. The subject of this paper is the organization and tasks of medical association in Poland.
The Organization and Tasks of Medical Association in Poland
Keywords: Lekarze; Samorząd zawodowy; Samorząd lekarski; Doctors; Professional Self-government; Medical Association