Życie naukowe - Vie scientifique - Perzyńska-Holasowa, Maria (Poznańskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk i Instytut Prahistorii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza, 1989)
Przegląd polskich prac dotyczących Słowiańszczyzny starożytnej i wczesnośredniowiecznej na podstawie publikacji z 1983 roku (z uzupełnieniami za rok 1982)