Uniwersytet jako „wspólnota badaczy”? Polska z europejskiej perspektywy porównawczej i ilościowej - Kwiek, Marek (My University, 2014)
Po raz pierwszy „przekonania" i "zachowania” europejskiej kadry akademickiej można badać systematycznie i porównawczo przy użyciu starannie zebranych, pierwotnych danych ilościowych. Międzynarodowe dane dotyczące poglądów, postaw i zachowań akademickich otwierają nowe możliwości porównawczego badania dynamiki zmian w parze: modele rządzenia/ akademickie przekonania i zachowania. Tym samym tradycyjne university governance models, funkcjonujące na prawach typów idealnych Maxa Webera, mogą po raz pierwszy zostać skonfrontowane z dużym materiałem empirycznym zebranym w jedenastu systemach edukacyjnych Europy. Nasz artykuł jest podzielony w następujący sposób: po części wprowadzającej następuje rekonstrukcja podbudowy analitycznej (skupiona na typie zaprezentowanych tu badań oraz na kilku modelach organizacji uniwersytetu uznanych za użyteczne dla tego studium) oraz część poświęconą charakterystyce zbieranych danym i zastosowanych metod badawczych. Fragment dotyczący empirycznych wyników badań oparty jest na analizie statystyki opisowej oraz kilku specjalnie skonstruowanych indeksach, które wykorzystano do oceny stosowalności wybranych modeli rządzenia do polskich wzorców rządzenia. Wyniki badań zostały zaprezentowane z europejskiej ilościowej perspektywy porównawczej.
Keywords: kolegialność akademicka; wspólnota uczonych; zarządzanie szkolnictwem wyższym; szkolnictwo wyższe; polskie uniwersytety; kadra akademicka; profesja akademicka; autonomia uczelni; reformy szkolnictwa wyższego; polityka publiczna; badania ilościowe; uniwersytety europejskie; europejskie badania porównawcze; badania szkolnictwa wyższego; polityka edukacyjna; polityka szkolnictwa wyższego; modele zarządzania; instytucjonalizm; Johan P. Olsen; instytucjonalne i instrumentalne wizje uniwersytetu; przyszłość uniwersytetu; governance; ustrój uczelni; prawo o szkolnictwie wyższym; konflikt wartości; profesura; młoda kadra akademicka; badanie CAP; badanie EUROAC; przekonania kadry akademickiej; Robert Birnbaum; academic collegiality; ciała akademickie; indeks kolegialności; badania szkolnictwa wyższego; polityka publiczna