Demokracja ponadnarodowa w Unii Europejskiej. Wstępna analiza teoretyczna - Ruszkowski, Janusz (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2015)
W artykule zostały postawione dwa następujące pytania badawcze: jak wygląda demokracja bez narodu (tutaj na przykładzie demokracji na poziomie ponadnarodowym w UE)?, oraz jakie są źródła takiej demokracji, skoro źródłem nie jest naród, a obszarem występowania nie jest państwo? Głównym paradygmatem teoretycznym, na jakim zostało oparte opracowanie jest teoria ponadnarodowość z elementami teorii demokracji oraz multi-level Governance (MLG). Demokracja ponadnarodowa w Unii Europejskiej, jest ulokowana na jednym, ponadnarodowym po¬ziomie w MLG, co oznacza, że nie jest ona przypisana do państwa i - co istotne - w praktyce dowodzi, że wcale nie musi ona mieć charakteru narodowego. W tekście pojawia się wstępna próba analizy teoretycznej odnoszącej się do demokracji ponadnarodowej w UE. W praktyce za¬interesowania Autora poszły w kierunku identyfikacji komponentów składowych pojęcia „demokracja ponadnarodowa” oraz źródeł tego zjawiska w Unii Europejskiej.

This paper seeks answers to the following two research questions: whether it is possible to have democracy without people (here as an example of democracy at the supranational level in the EU), and what are the sources of such a democracy, if the source is not a nation, and the area is not a state? This paper provides a new approach to the theory of democracy and postulates to integrate a new type of democracy and traditional concept of democracy. The main theoretical paradigm on which the theory was based is supranationalism with elements of the theory of democracy and Multi-level Governance (MLG). Supranational democracy in the European Union is located on a supranational level of MLG, which means that it is not assigned to the state and - importantly in practice demonstrates that it does not have to have a national character. The text presents a preliminary attempt at a theoretical analysis related to supranational democracy in the EU. In practice, the author goes towards identifying the constituent components of the concept of “su¬pranational democracy” and the sources of this phenomenon in the European Union.
Supra-national democracy in the European Union. A preliminary theoretical analysis
Keywords: demokracja ponadnarodowa; Unia Europejska; ponadnarodowość; supranational democracy; European Union; supranationalism