Rola rezystyny w regulacji metabolizmu węglowodanowo-lipidowego szczura - Sassek, Maciej (My University, 2011)
W niniejszej pracy podjęto próbę określenia wpływu rezystyny na metabolizm węglowodanowo-lipidowy szczura. Zastosowanymi metodami były: PCR klasyczny i w czasie rzeczywistym, oznaczenia ilości białek metodą RIA, analiza immunohistochemiczna, test tolerancji insuliny, inkubacje linii komórkowych i wysp trzustkowych z rezystyną, metoda radioreceptorowa, oznaczenie intensywności lipolizy i lipogenezy oraz Western blotting. Uzyskane wyniki pozwalają sądzić o szerokim rozpowszechnieniu rezystyny w tkankach zarówno na poziomie mRNA jak i białka. Ponadto jej obecność wykazano w tkankach bezpośrednio związanych z metabolizmem węglowodanowo-lipidowym. Rezystyna przyczynia się do generowania zjawiska insulinooporności w organizmie szczura, a intensywność ekspresji jej genu zmienia się zarówno w przebiegu starzenia się jak i ciąży. Zmienność wykazuje także zawartość rezystyny we krwi zwierząt starzejących się i ciężarnych. Rezystyna istotnie wpływa na aktywność sekrecyjną komórek hodowanych in vitro i wydzielających insulinę oraz glukagon. Efekt ten jest zdecydowanie mniej widoczny na wyspach trzustkowych. Zmian nie zaobserwowano także w przypadku wiązania się insuliny do receptora pod wpływem rezystyny. Stwierdzono natomiast, że rezystyna stymuluje proces lipolizy hamując jednocześnie lipogenezę w białej tkance tłuszczowej oraz zmniejsza ilość białka IRS-1 w komórkach linii C2C12.

This work is an attempt of examination resistin influence on carbohydrate-lipid metabolism in the rat. Followed methods were applied: classic PCR, real-time PCR, radioimmunoassay (RIA), immunohistochemistry analysis, insulin tolerance test, incubations of cell lines and pancreatic islets with resistin, radioreceptorassay (RRA), intensity of lipolysis and lipogenesis and Western blotting. Obtained results indicated that resistin is wide prevalent in rat tissues on the mRNA as well as protein level. Additionally resistin was detected in tissues connected to carbohydrate-lipid metabolism. Resistin contributes to insulin resistance in rat organism and its gene expression and serum content is changeable during aging and pregnancy. Resistin really affects hormones secretion from cell lines in vitro. This effect is less distinct in case of pancreatic islets. There was no significant changes in insulin binding to its receptor. Besides resistin stimulates lipolysis and inhibits lipogenesis in white adipose tissue and decreases the amount of IRS-1 protein in C2C12 cell line.
Role of resistin in carbohydrate-lipid metabolism regulation in the rat
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt: Katedra Fizjologii i Biochemii Zwierząt
Keywords: Rezystyna; Resistin; Insulinooporność; Insulin resistance; Cukrzyca; Diabetes; Otyłość; Obesity