Porębowicz dzisiaj - Redakcja (Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2025)
Monografia zbiorowa Porębowicz dzisiaj zawiera artykuły poświęcone postaci i dziełu Edwarda Porębowicza (1862-1937), historyka literatury, literaturoznawcy, tłumacza i pisarza. Prace zebrane w tomie rzucają światło na różne etapy jego naukowej i akademickiej drogi. Pokazują wszechstronność i rozmach jego działalności, rolę, jaką odegrał w debacie naukowej swoich czasów, i nowoczesność stosowanych przez niego metod krytycznoliterackich, a także wyjaśniają specyfikę jego odczytań tekstów francuskich, włoskich, hiszpańskich, angielskich, katalońskich. The collaborative book Porębowicz dzisiaj contains articles devoted to the figure and work of Edward Porębowicz (1862-1937), a literary historian, critic, translator, and writer. The articles collected in this volume shed light on the various stages of his scientific and academic path. They show the breadth of his activity, the role he played in the scholarly debate of his time and the modernity of the critical literary methods he developed in his readings of French, Italian, Spanish, English and Catalan texts.
Keywords: Edward Porębowicz; literatury romańskie w Polsce; Dante; Leopardi; Szekspir; Maria Winowska; neoromantyzm; Romance literatures in Poland; Shakespeare; neoromanticism