Przyczynienie się małoletniego do lat 13 do powstania szkody - Bykowicz, Karolina (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2020)
Celem niniejszego artykułu jest próba ujęcia problematyki przyczynienia się małoletniego do lat 13 do powstania szkody, w szczególności uwzględniając poglądy doktryny oraz tezy podnoszone w orzecznictwie. Jest to szczególnie istotne z uwagi na możliwość miarkowania odszkodowania w sytuacji stwierdzenia, że poszkodowany przyczynił się do powstania szkody swoim zachowaniem. Istotne znaczenie ma tutaj kryterium stopnia winy poszkodowanego i sprawcy. Powyższe rozważania poprzedzone są zwięzłym przedstawieniem pojęcia przyczynienia, którego poznanie jest niezbędne celem dalszej analizy tematu. Wskazano szereg problemów praktycznych wynikających z braku możliwości przypisania winy małoletniemu do lat 13. Całość rozważań prowadzi do wniosku, iż wiek nie stanowi przeszkody do miarkowania należnego odszkodowania, choć jest to szczególna okoliczność, która wymaga indywidualnej oceny.

The aim of this article is an attempt to outline the issue of contribution of a minor under 13 years of age to cause damage, especially taking into account the views of the doctrine and the theses of courts. It is crucial due to the possibility of limiting compensation in the case when the injured party has contributed to the damage by its own behavior. The grading criterion are the levels of guilt of both the injured party and the perpetrator. The foregoing considerations are preceded by a brief presentation of the term ‘contribution’, whose proper understanding is fundamental for further analysis. The author points to a number of practical problems resulting from the impossibility to attribute guilt to a minor under 13 years of age. All considerations lead to the conclusion that the age does not constitute an obstacle in the process of limiting compensation, although it is a special circumstance which always requires an individual assessment.
Contribution of minors under 13 years old to cause damage
Keywords: przyczynienie; contribution; małoletni; minor; szkoda; damage; wina; guilt