Komunikacja z klientem w bibliotece akademickiej – ujęcie psychologiczne - Knop, Urszula (Biblioteka Uniwersytecka w Poznaniu, 2016)
W artykule ukazano różne aspekty związane z komunikacją między ludźmi, zwrócono uwagę na kontakt klienta z biblioteką przez nowe technologie. Przybliżono właściwości komunikowania. Omówiono komunikację zapewniającą jednostce odczucie komfortu psychicznego w komunikacji bezpośredniej, przez telefon, za pośrednictwem poczty e-mail. Scharakteryzowano współczesnego klienta biblioteki. W bibliotece akademickiej uwzględniono obsługę klienta w czytelni oraz kontakt klienta za pomocą katalogu OPAC.

The article shows various aspects of communication between people, with a particular attention given to a customer’s contact with a library with the use of new technologies. Properties of communication are presented. Communication providing a sense of psychological comfort to an individual in direct communication, communication via phone and via e-mail is discussed. A modern library customer is characterized. Customer service in the reading room in an academic library is taken into account as well as customer’s contact through the OPAC catalogue.
Communication with the customer in the academic library – a psychological approach
Keywords: komunikacja bezpośrednia; direct communication; komunikacja przez telefon; communication via phone; komunikacja przez e-mail; communication via e-mail; OPAC; biblioteka akademicka; academic library