Wody geotermalne północnej Wielkopolski i możliwości ich zagospodarowania w rejonie Czarnkowa - Wolny, Filip (Wydawnictwo Poznańskiego Towarzystwa Przyjaciół Nauk, 2008)
W pracy dokonano charakterystyki geotermalnej rejonu Czarnkowa. Miasto z otoczeniem posiada jedne z najkorzystniejszych warunków dla pozyskiwania energii geotermalnej w naszym kraju. Potencjalnymi piêtrami użytkowymi dla wód geotermalnych w tym rejonie są utwory kredy dolnej i jury dolnej. Do dziedzin, w których możliwe byłoby wykorzystanie wód termalnych, należy zaliczyć ciepłownictwo, balneologię z rekreacj¹, rolnictwo oraz produkcję przemysłową. Użytkowanie energii cieplnej tych wód pozwoliłoby znacząco obniżyć emisję zanieczyszczeń do środowiska przyrodniczego.