EFEKTYWNOŚĆ STRATEGII INWESTYCYJNYCH FUNDUSZY HEDGINGOWYCH W CZASIE KRYZYSU FINANSOWEGO - Markiewicz, Marcin (Wydział Prawa i Administracji UAM, 2010)
Artykuł zawiera opis badania efektywności najpopularniejszych strategii inwestycyjnych stosowanych przez fundusze hedgingowe. Analiza obejmuje dwa horyzonty czasowe: okres długi − od początku 1994 r. do lutego 2009 r., oraz okres krótki − czas bessy uznawanej za odzwierciedlenie kryzysu finansowego na świecie − od czerwca 2007 r. do lutego 2009 r. Wyniki badania nie potwierdzają popularnej tezy, według której fundusze hedgingowe są w stanie wypracować dodatnią stopę zwrotu, wyższą od inwestycji wolnej od ryzyka, niezależnie od koniunktury panującej na rynkach akcji. Było to możliwe jedynie dla dwóch z czternastu analizowanych strategii, tj. Global Macro oraz Managed Futures. Ostateczna ocena funduszy hedgingowych jest jednak pozytywna – każda omawiana strategia uzyskała w czasie kryzysu finansowego wynik lepszy niż rynek akcji, a wartość aktywów charakteryzowała się znacznie mniejszą zmiennością.

*The paper contains a description of an analysis of the most common investment strategies implemented by hedge funds. It covers two time horizons: a long time period – from the beginning of 1994 to February 2009, and a short time period, i.e. the time of the bear market being a reflection of the world financial crisis – from June 2007 to February 2009. The test results do not confirm the popular thesis that hedge funds are capable of achieving a positive rate of return, higher than the risk-free investment, regardless of the situation on the equity markets. This was only possible for two out of fourteen analysed strategies: Global Macro and Managed Futures. However, the overall assessment of the hedge fund industry is positive – each strategy performed better than the stock market during the financial crisis and the value of assets under management was much less volatile.
THE EFFECTIVENESS OF INVESTMENT STRATEGIES OF HEDGE FUNDS DURING THE FINANCIAL CRISIS
Keywords: Hedge funds; Fundusze hedgingowe; Dodatnia stopa zwrotu; Positive rate of return; Kryzys finansowy; Financial crisis