O wciąż obecnej w języku uniwerbizacji słów kilka - Szczepańska, Elżbieta (Komisja Slawistyczna PAN, Oddział w Poznaniu, IFS UAM, Wydawnictwo PRO, 2012)
W pierwszej części artykułu zaprezentowano procesy uniwerbizacyjne na gruncie języka słowackiego. Stały się one punktem wyjścia do omówienia najnowszych tendencji zachodzących w tej dziedzinie (m. in. abrewiacja, adideacja, deformacja, kompozycja), a zilustrowanych na materiale czeskim i polskim. Większość przedstawionych w artykule procesów zachodzi w odmianie potocznej badanych języków, a także w slangu. Różnią się one zasadniczo jedynie pod względem ilościowym.

In the first part of the text univerbal processes in Slovak language were presented. It was the starting point to description of the newest tendencies in the field (abbreviation, adideation, deformation, composition) showed by the examples from Polish and Czech languages. The majority of presented in the article processes take part in the colloquial variant of the language and in slang. They are different only quantitatively.
O still present in language univerbization a few words
Keywords: uniwerbizacja; univerbization; abrewiacja; abbreviation; adideacja; adideation; derywacja; derivation; deformacja; deformation; anglicyzmy; anglicisms