(A)seksualni w kulturze. Obrazy seksualności ludzi starych w polskiej prozie XXI w. - Szurgot-Prus, Ewelina (My University, 2018)
Celem dysertacji jest przedstawienie seksualności starych ludzi w literaturze polskiej po 2000 roku. Uważam, że analiza tych utworów pozwala odsłonić, w jaki sposób przedstawiany jest za pośrednictwem literatury tak zwany wiek kulturowy oraz przejawy seksualności w późnych latach ludzkiego życia. W pracy stawiam tezę, że w polskich powieściach wydanych po 2000 roku obraz starości jest konwencjonalny. W każdej z powieści podkreślane są cechy uważane szablonowo za przymioty starości. Osoby stare zazwyczaj opisuje się jako zrzędliwe, schorowane, wścibskie, samotne, pozbawione seksualnej atrakcyjności. W literaturze analizowanego okresu często powielane są stereotypy dotyczące zachowań, potrzeb, marzeń, oczekiwań w intymnym związku, w relacjach rodzinnych, czy szerzej pojmowanej społeczności. Jednocześnie eksponowanie, a czasami wręcz przerysowanie cech, poglądów i zachowań bohaterów analizowanych utworów służy temu, by odsłonić ową stereotypowość zburzyć wyobrażenie o starości jako o biernym oczekiwaniu na śmierć. W rozprawie przeanalizowane zostały utwory takie jak: "Berek" Marcina Szczygielskiego, "Miłość. Reaktywacja" Hanny Samson, "Starsza Pani wnika" Anny Fryczkowskiej, "Lala" Jacka Dehnela, "Spotkamy się w Honolulu" Jerzego Sosnowskiego, "Stary człowiek i morze" Jacka Burrego, "Małe wieczności" Ryszarda Botwiny, "Zuza albo czas oddalenia" Jerzego Plicha.

The aim of the dissertation is to present the sexuality of old people in Polish literature after 2000. I believe that the analysis of these literary works reveal how cultural age and the manifestations of sexuality in the late years of human life are presented. In my work, I am inquiring that in Polish novels published after 2000 the image of old age is conventional. In each of the novels they are characterized by features that are considered stereotyped for old age. Old people are usually described as grumpy, sick, noisy, lonely, devoid of sexual attractiveness. In the literature of the analyzed period, stereotypes of behaviors, needs, dreams, intimate relationships, family relationships, or with broader community are often duplicated. At the same time, exposing and sometimes even exaggerating the characteristic, views and behaviors of the characters of the analyzed works serves to expose the stereotype, to destroy the image of old age as a passive expectation of death. During the hearing, the following works were analyzed: "Berek" Marcina Szczygielskiego, "Miłość. Reaktywacja" Hanny Samson, "Starsza Pani wnika" Anny Fryczkowskiej, "Spotkamy się w Honolulu" Jerzego Sosnowskiego, "Lala" Jacka Dehnela, "Stary człowiek i morze" Jacka Burrego, "Małe wieczności" Ryszarda Botwiny, "Zuza albo czas oddalenia" Jerzego Plicha.
(A)sexual in Culture. Images of the sexuality of old people in the Polish prose of the 21st century
Wydział Filologii Polskiej i Klasycznej
Keywords: starość; old age; seksualność; sexuality; wiekizm; ageism; erotyzm; eroticism; wiek; age