Kronika - Redakcja (Poznańskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk i Instytut Prahistorii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza, 1978)
6Ó-lecie urodzin i 40-lecie pracy naukowej Witolda Hensla Międzynarodowe sympozjum „Słowianie i nomadzi w IV - X I w.” 7 - 10 X 1977 Międzynarodowe sympozjum poświęcone ceramice słowiańskiej z V - VIII w. (Moskwa 22 - 24X1 1 9 7 7 ) Polsko-radzieckie sympozjum o przemianach ludnościowych i kulturowych w I tysiącleciu p.n.e. na ziemiacłi między Odrą a Dnieprem VIII Międzynarodowy Kongres Slavistów Zagrzeb — Lubljana 3 IX — 9 IX I 1978r.