Pokolenia Y i Z w bibliotece akademickiej. Wybrane aspekty działalności Biblioteki Głównej Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy - Nowakowska, Kinga; Olejnik, Dorota (Biblioteka Uniwersytecka w Poznaniu, 2018)
Użytkownicy bibliotek akademickich to dziś przede wszystkim pokolenia Y i Z. Mają oni swoje potrzeby informacyjne, którym towarzyszą określone zachowania. Artykuł jest próbą ich opisania, jak również analizą problemu, czy i jak biblioteka akademicka odpowiada na te potrzeby. Czy oprócz ich zaspokajania wpływa też na ich kształtowanie? Czy biblioteka akademicka pozostaje nadal ważnym zapleczem informacyjnym? Starano się pokazać, jak dużym wyzwaniem dla bibliotekarzy jest dostosowanie oferty bibliotek akademickich do potrzeb nowej generacji czytelników. Zawarte w artykule tezy sformułowano na podstawie literatury przedmiotu. Do ich zilustrowania wykorzystano przykład Biblioteki Głównej Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy (BG UTP). Artykuł powstał na podstawie analizy literatury przedmiotu, sprawozdań rocznych BG UTP, strony internetowej BG UTP oraz profilu w serwisie społecznościowym Facebook.

The users of academic libraries today represent primarily generations Y and Z. They have their information needs which are accompanied by specific behaviors. The article is an attempt to describe them, as well as an analyse of the problem of whether and how the academic library caters for the young users’s needs. Does it influence their formation in addition to satisfying them? Is the academic library still an important information base? It is a great challenge for librarians to adapt the offer of academic libraries to the needs of the new readers’ generation. The arguments contained in the article are based on subject literature, annual reports of BG UTP (Main Library UTP University of Science and Technology), its website and profile of the on Facebook.
Generation Y and Z in the academic library. Selected aspects of the activities of the Main Library of Bydgoszcz University of Technology and Life Sciences
Keywords: pokolenie Y; generation Y; pokolenie Z; generation Z; oferta bibliotek akademickich; offer of academic libraries; zachowania informacyjne; information behaviours; potrzeby informacyjne; information needs