Przedmiot prawa autorskiego. Przypadki graniczne. - Skrzypczak, Jędrzej (Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM w Poznaniu, 2009)
Przedmiotem niniejszego opracowania jest próba wyznaczenia granicy, pomiędzy utworami a przedmiotami nie chronionymi prawem autorskim ze względu na zbyt niski stopień twórczości. Definicja ustawowa zamieszczona w art. 1 ustawy z dnia 4 lutego 1994r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych nie rozstrzyga bowiem jednoznacznie takich przypadków granicznych tzn. takich, w których niski poziom twórczości powoduje istotne wątpliwości czy daną kategorię można zaliczyć do grupy utworów.

This study attempts to determine borderline between works and products which are not protected by copyright law on account of thesufficient degree of creativity involved. The legal definition is stipulated by Art. 1 of the Act on Copyright and Related Rights of February 4, 1994, but it does not provide a definitivefferentiation in certain borderline cases, that is whenever a low level of creativity raises substantial doubts as ther to include a given category in a group of works.
The Subject of Copyright Law. Borderline Cases
Keywords: prawo autorskie; przypadki graniczne