Polsko-rosyjskie pogranicze – od regionu izolowanego do transgranicznego - Modzelewski, Wojciech Tomasz (Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM w Poznaniu, 2015)
W artykule przyjęto założenie, że dwa regiony sąsiadujące, czyli posiadające wspólną, lądową granicę: województwo warmińsko-mazurskie i Obwód Kaliningradzki FR tworzą polsko-rosyjskie pogranicze. Widoczna jest ewolucja polsko-rosyjskiej granicy: od zamkniętej (do 1955 r.), poprzez selektywnie otwartą (lata 1956–1989), do granicy jako płaszczyzny współpracy (od 1990 r.). Wpływa to na ewolucję badanego pogranicza: od zamkniętego, izolowanego – do pogranicza, gdzie realizowane są wielowymiarowe, oddolne kontakty transgraniczne. Natomiast wprowadzenie w 2012 r. zasad małego ruchu granicznego i związany z tym dynamiczny wzrost ruchu granicznego służą kształtowaniu polsko-rosyjskiego regionu transgranicznego.

This paper assumes that two neighboring regions, that is regions sharing a common land border, namely Warmia and Mazury, and Kaliningrad FR, form the Polish-Russian borderland. It shows the evolution of the Polish-Russian border, from closed (until 1955), through selectively open (1956–1989), to the border as a platform for cooperation (since 1990). This has determined the evolution of borderland research, from research into a closed, isolated border – to a border where multi-dimensional and bottom-up, cross-border contacts are implemented. The introduction of small border traffic rules in 2012 and the following dynamic increase in border traffic, has largely contributed to creating a Polish-Russian cross-border region.
Polish-Russian Borderland – from a Closed to a Cross-border Region
Keywords: polsko-rosyjskie pogranicze; współpraca transgraniczna; ruch graniczny