Kryzys demokracji przedstawicielskiej zwiastunem końca Unii Europejskiej - Scheffs, Łukasz (Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM, 2010)
Niniejszy artykuł stara się określić jakie znaczenie dla Unii Europejskiej ma legitymizacja jej władzy. Artykuł rozpoczynają teoretyczne rozważania dotyczące legitymizacji władzy w polityce. Przy czym ujmuje on kwestie legitymizacji w szerszym kontekście, poczynając od poszukiwania informacji o działaniach politycznych, a na aktywnym udziale w polityce kończąc. Artykuł stara się odpowiedzieć na pytanie o znaczenie legitymizacji nie tylko na szczeblu krajowym, ale właśnie i europejskim. W artykule znajduje się ocena, podzielana także przez innych badaczy, według której legitymizacja (rozumiana jako prawomocność władzy) w ramach Wspólnoty Europejskiej jest niewielka. Artykuł próbuje także odpowiedzieć na pytanie: jaką rolę odegrała demokratyczna legitymizacja i co mówi nam ona o naturze polityki realizowanej w ramach Unii Europejskiej?
Is the crisis of representative democracy a portent of the end of the European Union?
Keywords: Legitymizacja władzy; Unia Europejska; Demokracja przedstawicielska