Kinetoskop Edisona na prowincjonalnej Wystawie Przemysłowej w Poznaniu w 1895 roku - Skutecki, Jakub (Foundation Collegium Europaeum Gnesenense UAM, 2007)
Historia pierwszych pokazów filmowych w Poznaniu. Kinetoskop Thomasa A. Edisona prezentowany na ekspozycji w czasie Prowincjonalnej Wystawy Przemysłowej latem 1895 roku.
Keywords: Thomas A. Edison; Kinetoskop; Prowincjonalna Wystawa Przemysłowa; Poznań; Kinematografia; 1895