Porównanie dwóch algorytmów identyfikacji strumieni meteoroidowych - Jopek, Tadeusz J. (Obserwatorium Astronomiczne UAM, 1989)
Porównano dwie metody analizy skupień w próbie 1932 orbit meteoroidów fotograficznych. Wykonane badania ukazują istotne trudności związane z wyszukiwaniem strumieni meteoroidowych. Zastosowano algorytm pojedynczego linkowania oraz iteracyjną metodę Sekaniny. Zidentyfikowano 65 strumieni, połowa z nich nie wymaga dalszych zabiegów. Jednak w pozostałych przypadkach uzyskane tymi metodami rezultaty niekiedy istotnie się różnią. Algorytm Sekaniny działa bardziej selektywnie, daje strumienie o mniejszej liczbie członków, bardziej zwarte. Jednak ze względu na konieczność iterowania, obliczania orbity średniej, rezultaty uzyskane metodą Sekaniny mogą być nieoczekiwane. W tym kontekście algorytm pojedynczego linkowania, jako bezpieczny, jest bardziej godnym polecenia.
Keywords: meteoroidy; analiza skupień; strumienie meteoroidów; metoda pojedynczego przyłaczania; metoda Sekaniny