Tajne spotkania członków Rady Ligi Narodów w świetle dokumentacji Archivès de la Société des Nations w Genewie - Sierpowski, Stanisław (My University, 2014)
uwypuklono znaczenie dokumentacji archiwalnej z poufnych lub tajnych spotkań lub „wymiany zdań” członków Rady LN, podczas których wykuwały się lub były ustalone rozwiązania prezentowane następnie podczas „prywatnych” lub „publicznych” sesji. Zwrócenie uwagi na rolę tej dokumentacji dla poznania polityki poszczególnych państw reprezentowanych w Radzie jest poza dyskusją. Badacze dziejów LN, a więc i pośrednio stosunków międzynarodowych okresu międzywojennego, nie przywiązują do tej spuścizny szczególnej uwagi.Z dokumentacji tej – bardziej niż z innej - wyziera dominacja interesu własnego, aczkolwiek przyodzianego w „ligowe szaty”. Tajne spotkania członków Rady mające pierwotnie na celu uzgodnienie stanowiska w kwestiach personalnych, przybrały charakter narady o najważniejszych, zwłaszcza konfliktowych problemach widniejących w programie sesji publicznych. Tym ostatnim nadawano szeroki rozgłos w przeciwieństwie do narad tajnych, które kłóciły się z filozofią Ligi Narodów, wyrażoną także w preambule do Paktu gdzie zakładano „utrzymywanie jawnych stosunków międzynarodowych”.
Keywords: 1919-1939; Liga Narodów; tajne sesje Rady LN; archiwalia w Genewie