Rola czynników siedliskowych w kształtowaniu struktury zgrupowań zooplanktonu skorupiakowego (Cladocera i Copepoda) powyrobiskowych zbiorników wodnych - Basińska, Anna Maria (My University, 2013)
Wiedza dotycząca funkcjonowania i dynamiki zgrupowań zooplanktonu jest nadal niedostateczna w przypadku drobnych zbiorników wodnych. Mozaika mikrosiedlisk, mała powierzchnia oraz głębokość oraz duża podatność stawów na zmiany warunków środowiskowych znajdują odzwierciedlenie w strukturze zgrupowań, rozmieszczeniu poziomym i behawiorze zooplanktonu. Powyższe cechy drobnych zbiorników wodnych powodują, że są one doskonałym układem modelowym dla analizy roli czynników środowiskowych (biotycznych i abiotycznych) w kształtowaniu zgrupowań skorupiaków. W związku z tym podjęto szczegółowe badania nad kompleksem zróżnicowanych siedliskowo, ponad 150 letnich glinianek na terenie miasta Poznania. Porównano strukturę zgrupowań Cladocera i Copepoda w aspektach sezonowym i siedliskowym. Stwierdzono że rodzaj otoczenia, różny ze względu na udział drzew w najbliższej okolicy stawu, różnicuje strukturę zgrupowania zooplanktonu skorupiakowego, nawet w przypadku gdy badane zbiorniki znajdują się w niewielkiej odległości od siebie, mają wspólne pochodzenie oraz wiek, a także okresowe połączenie wód, sprzyjające dyspersji gatunków. Zgrupowania skorupiaków, jak i liczebności konkretnych gatunków były najsilniej kształtowane przez parametry biometryczne roślin, odnoszące się do długości i masy pędów roślinnych, procentowy udział drzew w najbliższym otoczeniu zbiorników, morfometrię stawów oraz obecność lub brak ryb. Ponadto pomimo znacznej antropopresji, różnorodność nisz ekologicznych na badanym terenie przyczyniła się do odnotowania wysokiego bogactwa gatunkowego i gatunków rzadkich skorupiaków.

Knowledge on the functioning and the dynamics of a zooplankton community is still insufficient in the case of small water bodies. Mosaic of habitats, small area and depth as well as large susceptibility to the changes of environmental factors are reflected in the communities structure, spatial distribution and in zooplankton behavior. These characteristics of small water bodies makes them a great model for analysing the role of environmental factors (biotic and abiotic) in shaping the zooplankton communities. Therefore, detailed analyses were undertaken of more then 150 years old and diverse habitats of the clay-pits complex. The Cladocera and Copepoda communities structure in different seasons and habitats was compared. It was found that the type of surrounding, differing in the participation of trees in the pond neighborhood, changed the structure of zooplankton community, even though the studied water bodies were situated close to each other and shared the same origin and age. In addition, the ponds had periodic water connection that might have been favourable for the species dispersion. The whole communities of crustaceans as well as the abundance of particular species were mainly determined by the biometrical parameters of water plants, based on the shoots length and mass, the percentage cover of trees in the clay-pit neighborhood, the pond morphometry and the presence or lack of fishes. Moreover, despite the strong anthropogenic pressure, the niche diversity in the studied clay-pits contributed to the high richness of crustacean species and the presence of rare species.
The role of environmental factors in determining the crustacean zooplankton community structure (Cladocera and Copepoda) of post-excavation water bodies
Wydział Biologii
Keywords: Wioślarki; Cladocerans; Widłonogi; Copepods; Czynniki środowiskowe; Environmental factors; Makrofity; Macrophytes; Drobne zbiorniki wodne; Small water bodies