Militarne zaangażowanie Niemiec w Afryce – wybrane aspekty - Kruk, Aleksandra (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2019)
W artykule analizowano zmiany polityki Niemiec wobec Afryki w obszarze bezpieczeństwa, które cechuje odchodzenie od kultury wstrzemięźliwości w kierunku polityki odpowiedzialności, postulowanej m.in. przez prezydenta Joachima Gaucka oraz minister ds. obrony Ursulę von der Leyen. Niemiecka polityka bezpieczeństwa wobec Afryki opiera się na zasadzie multilateralizmu i wynika ze zobowiązań sojuszniczych, mimo że niemieckie społeczeństwo sceptycznie ocenia skuteczność wysyłania żołnierzy do Afryki.

The subject of the research is change of Germans policy towards Africa in security area from culture of restraint to the responsibility policy (proposal of president Joachim Gauck and security minister Ursula von der Leyen). German security policy towards Africa based on multilateralism and allied obligations. Germans society tends to be skeptical about effectiveness of sending german armed forces to Africa.
German’s security engagement in Africa – selected issues
Keywords: multilateralizm; bezpieczeństwo; relacje niemiecko-afrykańskie; multilateralism; security; german-african ralations