GIS i dane przestrzenne w ocenach oddziaływania na środowisko. Podręcznik dobrych praktyk - Redakcja (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2016)
Tom obejmuje piętnaście rozdziałów autorskich poruszających niezwykle istotną z punktu widzenia ochrony i kształtowania środowiska problematykę opracowywania prognoz wpływu inwestycji na środowisko przyrodnicze i życie ludzi. Raporty ocen oddziaływania na środowisko (OOŚ) są jednym z najważniejszych narzędzi w rękach administracji państwowej przy realizacji polityki w zakresie ochrony i kształtowania środowiska. Opracowywanie prognoz OOŚ bezwzględnie związane jest z przestrzenią przyrodniczą – obiektami i relacjami zachodzącymi między nimi. Tego typu ekspertyzy wymagają prowadzenia badań terenowych, pozyskiwania właściwych informacji przestrzennych oraz wieloetapowych analiz i właściwej interpretacji wyników. Pomocnym wydaje się tu być środowisko GIS oferujące narzędzia analityczne i wizualizacyjne, a także zasoby źródłowych danych referencyjnych i tematycznych w postaci cyfrowej. Niestety, ustawa właściwa dla OOS określa zakres, w jakim należy opracować prognozę oddziaływania inwestycji na środowisko lecz nie precyzuje jak dokładnie ma być ona wykonana. Jakiego zasobu danych przestrzennych należy użyć oraz jakimi metodami i kryteriami posłużyć się przy opracowywaniu kolejnych etapów raportu? Głównym celem podręcznika jest prezentacja aktualnych trendów wykorzystujących środowisko GIS i teledetekcję w OOS, a także wskazanie źródeł danych przestrzennych. Na tej podstawie, autorzy kolejnych rozdziałów zaproponowali standardy pozwalające zdefiniować i ujednolicić zasady prowadzonych analiz przestrzennych i budowy banku danych (m.in. źródła i jakość danych przestrzennych w opracowywaniu raportów OOS).
Keywords: oceny oddziaływania na środowisko; gis; bazy danych; różnorodność biotyczna