Trzymać koło czy iść solo na rancie Utarte połączenia wyrazowe w cyklolekcie - Wiertlewski, Stefan (SORUS S.C. Wydawnictwo i Drukarnia Cyfrowa, 2007)
Praca dotyczy wybranych związków frazeologicznych powszechnie występujących w cyklolekcie, środowiskowej odmianie języka wytworzonej przez rowerzystów. Autor przedstawia 4 grupy kompleksów wyrazowych zogniskowanych wokół leksemów koło, noga, iść i chodzić, rekonstruuje utrwalony w nich językowy obraz świata i omawia charakterystyczne procesy językowe ich dotyczące, np. releksykalizację.

The paper deals with selected phraseological units commonly found in cyclolect – a social language variety developed by Polish bikers. Four sets of word complexes focused around lexemes koło (wheel), noga (foot/leg), iść (go), and chodzić (walk) are discussed. The author presents the linguistic image of the world recorded in those expressions and comments on the linguistic processes they undergo, e.g. relexicalisation.
Keywords: socjolingwistyka; językowy obraz świata; cylkolekt; releksykalizacja; socjolekt rowerowy; frazeologia rowerowa