Pneumatyczność Eucharystii we współczesnej teologii w Hiszpanii - Rossa, Piotr (My University, 2022)
Niniejszy artykuł przedstawia wyniki badań nad treścią pneumatycznego podejścia do Eucharystii, prowadzonych przez współczesnych teologów w Hiszpanii. Wybrano kilku reprezentatywnych współczesnych teologów pracujących w Hiszpanii w różnych ośrodkach teologicznych. Dokonano tego ze świadomością, że inni teologowie poza Hiszpanią prowadzą badania eucharystyczne z podobnej perspektywy, nie odnosząc się do jej nurtów. To ograniczenie wynikało ze określonych możliwości, jakie oferują ramy niniejszej publikacji. Wyniki tych badań zostały uporządkowane i przedstawione w kilku punktach. U początku, przedstawiono kontekst refleksji nad Eucharystią w ujęciu pneumatycznym, odnosząc się do współczesnego rozbudzenia wrażliwości pneumatycznej w Kościele. Odnowa teologiczna i Sobór Watykański II, które pozostawiły znaczący ślad w teologii i życiu Kościoła, pozwoliły współczesnym teologom w Hiszpanii na szersze i głębsze ukazanie roli i miejsca Ducha Świętego w historii zbawienia, w życiu Kościoła oraz w Eucharystii (i innych sakramentach). Spotkanie z Jezusem Chrystusem w Eucharystii w mocy Ducha Ojca i Syna ma nieustannie owocować w napięciu wiary, w otwarciu na współczesne wyzwania Kościoła, ludzkości i świata, w egzystencji uczniów Chrystusa, realizując to napięcie w nieustannej dynamice nawrócenia i misji. This article presents the results of research into the content of the pneumatic approach to the Eucharist by contemporary theologians in Spain. A few representative contemporary theologians working in Spain in various theological centers were selected. This was done with the awareness that other theologians outside Spain conduct their Eucharistic research from a similar perspective, without addressing its approaches. This limitation was made due to the specific possibilities offered by the framework of this publication. The results of this research are organized and presented in several sections. First, the context of reflection on the Eucharist in the pneumatic line is presented, referring to the contemporary awakening of pneumatic sensitivity in the Church. The theological renewal and the Second Vatican Council, which left a significant mark on the theology and life of the Church, allowed contemporary theologians in Spain to present the role and place of the Holy Spirit in the history of salvation, in the life of the Church, and in the Eucharist (and the other sacraments) in a broader and more profound way. The encounter with Jesus Christ in the Eucharist in the power of the Spirit of the Father and the Son is to bear fruit continually in the tension of faith, in openness to the contemporary challenges of the Church, humanity and the world, in the existence of Christ's disciples, realizing this tension in the constant dynamic of conversion and mission.
The Pneumaticity of the Eucharist in Contemporary Theology in Spain
Wydział Teologiczny
Keywords: Duch Święty; Eucharystia; Kościół; sakramenty; teologia w Hiszpanii; Holy Spirit; Eucharist; Church; sacraments; theology in Spain; Espíritu Santo; Eucaristía; Iglesia; sacramento; teología en España; Saint-Esprit; Eucharistie; Église; sacrement; théologie en Espagne; Heiliger Geist; Kirche; Sakrament; Theologie in Spanien; Spirito Santo; Eucaristia; Chiesa; teologia in Spagna; Espírito Santo; Igreja; teologia na Espanha; Banal na Espiritu; Eukaristiya; Simbahan; sakramento; teolohiya sa Espanya; اللاهوت في اسبانيا; القربان المقدس; 聖餐; 西班牙神學; スペイン神学; 聖体; युहरिस्ट; स्पेनिश धर्मशास्त्र